Super busy Tokyo

10 oktober 2008 - Kyoto, Japan

Tokyo is echt een groot gekkenhuis waar je rustig een jaar in kan doorbrengen en nog steeds kan verdwalen. Er is super veel te doen en te zien en we zijn de afgelopen week dan ook heel erg druk geweest! Het is een stad van tegenstellingen en verrassingen. De stad is chaotisch en ontzettend vol het ene moment en dan sla je een hoek om en loop je door een rustgevend tempelcomplex. Alles lijkt er tegen je te praten, de vrachtwagens waarschuwen je als ze de hoek om gaan, de wc`s praten tegen je, de japanners bij de supermarkt gaan hele gesprekken met je aan waarbij je alleen maar ja kan knikken en vriendelijk lachen en praktisch iedereen lijkt te beschikken over een megafoon om hun spelletjesarcade, restaurant of nieuwe single aan te kondigen. Het openbaar vervoer is heel erg goed geregeld met het uitgebreide metronetwerk. We kopen iedere dag een dagpas voor 710 yen (4,90 euro) en kunnen dan de hele stad bekijken. Na een week Tokyo denk ik dat we rustig kunnen zeggen dat japanners echt zo gek zijn als ze lijken. Een werkdag begint hier om zeven uur `s ochtends met volgepakte metros vol met nette zakenlui in jasje en dasje en eindigd rond een uurtje of vijf. Bijna iedereen die je dan ziet is echt onberispelijk gekleed, super verzorgd en heel erg beleefd tegen je. De werkdruk is heel erg hoog, zeker nu met de economische krisis. Veel mensen zijn bang om hun baan te verliezen en omdat er ook echt veel mensen worden ontslagen om te bezuinigen wordt de werkload voor de overgebleven werknemers nog groter. Heel veel japanners plegen zelfmoord of overwegen het serieus. Ik denk dat het daarom is dat ze in hun vrije tijd zo anders zijn dan dat ze overdag overkomen. Ze gaan massaal naar de Arcade om daar veels te luidruchtige spelletjes te spelen, gaan helemaal los met karaoke, veranderen in een ander persoon, zoals bijvoorbeel hun favoriete mangapersonage of een rock en roller of houden er allerlei rare seksuele hobbies aan over. In sommige buurten kan je niet ontsnappen aan de posters met vreemde fantasieen of de lovehotels. Het schijnt in de weekends zo erg te zijn dat er aan het eind van de metro een aparte wagon wordt vastgemaakt voor alleen vrouwen, zodat ze niet worden lastiggevallen door vieze zakenmannetjes. De westerse cultuur is hier echt ubercool. Bijna 90% van de jeugd heeft bruin of blond geverft haar en is overdreven westers gekleed. In de parkjes wordt de westerse muziekcultuur nageaapt of het vetkuiventijdperk uit amerika. Toen we met een groep mensen uit het hostel naar een club (all you can drink ;) gingen kregen we echt enorm veel aandacht. Patrick werd versierd door dronken japanse meisjes en stond halverwege de avond met drie te dansen en ik werd versierd door jongens die niet eens tot mn schouder kwamen (joepie). Was trouwens een hele gezellige avond. We gingen met negen mensen weg, zijn er sochtends onderweg naar huis vier kwijtgeraakt; een belandde in bed bij een japans meisje en moest de volgende ochtend de ouders ontmoeten, een ander stapte in de metro en is vier keer heen en weer naar het hostel en terug gereden omdat hij in slaap was gevallen en een ander gaf over toen we in de metro zaten, terwijl hij tussen de nette zakenlui zat. Was een heel andere manier van Tokyo bekijken, die nacht. We hebben de afgelopen week heel erg veel leuke wijken bekeken, paar keer lekker uitgeweest, rare en soms lekkere dingen gegeten en heel erg veel leuke mensen leren kennen. Tokyo was in een woord ge-wel-dig! Alles wat je ziet op tv en films over tokyo zien we hier terug alleen zitten we er dan zelf middenin! Japan is trouwens niet zo duur als dat we dachten. Je kan het zo duur maken als dat je zelf wil, maar op een budget is het erg goed te doen. Ons hostel in Tokyo kostte 2000 yen (14 euro) de metro is 4,90 euro per dag, uit eten bij een restaurant is ongeveer 4 euro per gerecht en de meeste bezienswaardigheden zijn gratis. Wat echt veel kost is uitgaan, westers eten en winkelen. Een biertje in de supermarkt is bijvoorbeeld 1,30 euro en een pizza van de pizzahut 22 euro (de foto`s met ons en pizza was discountnight!). We hopen alleen dat met de slechte economie en alles weer goed komt, want de yen gaat steeds slechter staan voor ons. Vorige week kregen we nog 147 yen voor een euro, deze week nog maar 135 yen. het wordt helaas dus steeds duurder!Inmiddels zitten we in Kyoto, het is hier nu 1 uur smiddags en 27 graden, en we gaan nu snel de stad verkennen! Jullie horen weer snel van ons!

1. Marion:
    Hee Jongens,
    Jullie hadden ons aardig verwend met de vele berichtjes uit NW Zeeland. Ik was erg ongeduldig om weer iets van jullie te horen. Maar jullie leuke en lange berichtje maakt het weer helemaal goed. Lache dat jullie versierd worden door de japanners! Dus Tokyo is net zoals in de films. Was te verwachten, ha. Lijkt me ook wel raar, die tegenstellingen. Ben blij dat ik niet in een aparte metrowagon hoef na het uitgaan.
    Hoi,
    Yon
    Dat jullie op de vismarkt zijn geweest!!!!!
  2. Hans H:
    10 oktober 2008
    Ik denk dat ik ook ga wereldreizen......
    Groeten !
    Hans
  3. Len en Yo:
    10 oktober 2008
    Leuke verhalen en grappige foto's weer. Ik moet van jullie verhalen gelijk aan de gekke Japanners van Lost in Translation denken!
  4. Jurrijn:
    Ey allebei,
    klinkt weer echt fantastisch. Niet alleen wat jullie allemaal meemaken, maar natuurlijk ook die egoboost van al die japanners!
    Hebben jullie ook veel van die onnozele speeltjes en gadgets gezien? Die schijnen daar echt enorm populair te zijn.

Tot snel, Jurrijn en Marnix
  5. Rianne:
    11 oktober 2008
    Ik heb weer genoten van jullie verhaal!

Heel veel groetjes,
    Rianne
  6. Bussaya en Paul:
    Hoi Hoi,
    We werden al weer ongeduldig, maar weer een geweldig verhaal en fotos, De Yen gaat dus net als de Baht naar boven,en de euro naar beneden, ik denk dat dit met de stijgende dollar te maken heeft, Baht was 53, is nu 46
    groetjes veel plezier Pa en Bussaya
  7. OMA:
    Hallo Moniek-Patreck
    Geweldig wat jullie allemaal
    zien,een hele belevenis.
    Ik vind het heel fijn om zo veel
    van jullie te horen,en zulke
    mooie foto`s
    De groetjes Oma.